Tájékoztató az euró bevezetéséről Horvátországban

 

Horvátországban 2023. január 1-től az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Az átváltási árfolyam: 1 euró = 7,5345 kuna

A lakossági és vállalkozási bankszámlákon lévő pénzösszegek átváltása 2023. január 1-jén automatikusan és díjmentesen történik.

 

Gyakorlati tudnivalók

 

A 2023. január 1. és január 14. közötti időszakban valamennyi készpénzfizetés kunában és euróban történik. A visszajáró készpénzt euróban kell visszaadni. Január 15-étől csak euróban lehetséges a készpénzfizetés.

A 2022. szeptember 5-e és 2023. december 31-e közötti időszakban valamennyi kiskereskedés köteles az árak kettős – kunában és euróban történő – feltüntetésére.

Az ATM-ek átállítása 2022. december 5. és 2023. január 15. között történik, az említett időszakban korlátozott számú ATM-en lehet majd készpénzt felvenni. Erről részletes tájékoztatás a kereskedelmi bankok honlapjain található.

A pénzmosás, illetve terrorizmus finanszírozása ellen bevezetett jogszabályok szerint minden alkalommal, amikor 15.000 kuna (1990,84 euró) vagy azt meghaladó összegű készpénz átváltására kerül sor a bank/postahivatal/FINA fiókja köteles elvégezni a beváltó személyazonosságának megállapítását.

 

A készpénz átváltásának lehetőségei:

     1. Kereskedelmi bankban, postahivatalba, Pénzforgalmi Ügynökség (FINA) fiókjában

Az átváltás díjmentes 2023. december 31-ig. A nagyobb mennyiségű bankjegy, illetve pénzérme beváltása díjfizetés mellett történik, a kereskedelmi bank/postahivatal/FINA fiókjaiban. Az esetleges átváltási díj összegéről/mértékéről, átváltható mennyiség korlátozásáról, valamint az átváltás előzetes bejelentési kötelezettségének feltételeiről kérjük tájékozódjanak a bank/Horvát Posta/FINA honlapján.

      2. Horvát Nemzeti Bank

A kuna pénzérmék átváltása euróba díjmentesen történik 2025. december 31-ig.

 

A kuna bankjegyek díjmentesen átválthatók időkorlátozás nélkül.