Konzuli segítség

Konzuli védelemre minden magyar állampolgár jogosult.

Miben segíthet Önnek a konzul?

Amennyiben horvátországi tartózkodása során Ön vagy hozzátartozója segítségre szorul (például beteg lesz, baleset éri, bűncselekmény áldozatává válik, vagy elveszti az okmányait), forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

  • Hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.30 óra, pénteken 8.00 és 14.00 óra között  Magyarország Nagykövetsége, Zágráb Konzuli Hivatalának telefonszámai: +385-1-4890-906, +385-1-4890-918

 

Úti okmány elvesztése

 

Kérjük, hogy különösen vigyázzanak úti okmányaikra. Amennyiben elveszti, vagy ellopják az útlevelét vagy a személyi igazolványát, azt azonnal jelentse be a legközelebbi rendőrőrsön, s kérje a rendőrségi jegyzőkönyv felvételét, kiállítását. A magyar–horvát határszakaszon – tekintettel Horvátország teljesjogú schengeni tagságára – 2023. január 1-jétől megszűnt a személyellenőrzés, ezért úti okmányok és konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a Magyarországra való hazatérés. Felhívjuk figyelmét, hogy a hazatérést követő három napon belül köteles bejelenteni úti okmánya elvesztésének, eltulajdonításának vagy sérülésének tényét az illetékes kormányablaknál, továbbá benyújtani az új úti okmány iránti kérelmét. 

 

Fontos horvátországi telefonszámok

 

Általános Segélyhívó: 112
Rendőrség: 192
Tűzoltóság: 193
Mentők: 194
Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987
Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

 

Pénzügyi segítség

 

Ha valamilyen okból anyagi fedezet nélkül marad Horvátországban, ismerősei vagy rokonai a Western Union szolgáltatásán keresztül tudnak az Ön számára gyors pénzügyi segítséget nyújtani. Ezáltal a világ bármely pontjáról küldhető olyan pénzösszeg, amely készpénz formájában felvehető bármely horvátországi Western Union képviseleten. A készpénz átvételéhez útlevélre vagy személyi azonosító igazolványra van szükség. A Magyarországról történő pénzküldésről további információ a szolgáltató honlapján érhető el: https://www.westernunion.com/hu/hu/home.html.