Évtizedes hagyomány keretében március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából, a nagykövetség és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa közös szervezésében megkoszorúztuk Petőfi Sándor Vlaška utcai emléktábláját. Az emléktábla annak az egykori katonai kórháznak a falán került elhelyezésre, ahol a magyar forradalmár-költő 1840-1841 között katonaként tartózkodott. A kétnyelvű tábla, melyet Budapest ajándékozott a horvát fővárosnak, az Ady Endre Magyar Kultúrkör és a HMDK zágrábi egyesületének kezdeményezésére készült el 1996-ban.

Az idei megemlékezésen az emléktáblánál koszorút helyezett el dr. Demcsák Csaba nagykövet, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, Szábor-képviselő, Csapó Nándor, az oktatási minisztérium igazgatója és a zágrábi Ivan Gundulic általános iskola magyar tanítói, a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai, a HMDK szpliti alapszervezete, valamint a zágrábi magyarság nevében a Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa, az Ady Endre Magyar Kultúrkör, valamint a Magyar-Horvát Baráti Társaság. A koszorúzás alkalmával idén is a szegedi Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai adtak díszőrséget és segédkeztek a koszorúk elhelyezésében. A rendezvényen idén több mint 70-en vettek részt.

A koszorúzást követő nemzeti ünnepi fogadásunk alkalmából Dr. Demcsák Csaba nagykövet átadta Dr. Ćurković-Major Franciska egyetemi tanárnak a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést, melyet 2024. március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnöke, Dr. Sulyok Tamás adományozott részére, a horvátországi magyar nemzetiségi nyelvoktatásban, illetve az egyetemi szintű magyar nyelvi és műfordítóképzésben végzett fél évszázados tevékenysége, valamint értékes irodalomtudományi és műfordítói életműve elismeréseként.