A 2020. december 29-i horvátországi nagy erejű földrengést követően Magyarország azonnal támogatásáról biztosította Horvátországot és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Zágrábi magyar Nagykövetség segítségével haladéktalanul tárgyalásokat kezdett arról, hogy Magyarország miként segíthetné a horvátországi újjáépítést. 2021. január folyamán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is látogatást tett Sziszek-Monoszló megyében és egyeztetéseket folytatott a horvát kormánnyal és a katolikus egyház vezetőivel.

A megbeszélések eredményeképpen Magyarország Kormánya arról döntött, hogy a Kormány támogatásával, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében, a Hungary Helps Program keretében és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítő támogatásával újjáépíti a földrengésben súlyosan megsérült Petrinjai 1. sz. Általános Iskolát, valamint a Žažina településen lévő Szent Miklós és Vitus templomot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Dr. Balogh Csaba vezette magyar delegációt, melynek tagja Magyarország Zágrábi nagykövete, Dr. Demcsák Csaba és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója, Lehel László valamint Minisztérium szakértői is, ma Sziszeken fogadta Tomislav Paljak, Horvátország Tudomány- és Oktatásügyi Minisztériumának államtitkára és mons. Vlado Košić, sziszeki püspök. A látogatás során a felek ünnepélyesen aláírták a Petrinjai 1. sz. Általános Iskola, valamint a Žažinai Szent Miklós és Vitus templom újjáépítésére vonatkozó magyar felajánlást rögzítő jegyzőkönyveket.

Zágráb, 2021. május 12.