2023. június 12-én a Zágrábi Magyar Nagykövetség és a Zágrábi Liszt Intézet szervezésében került megrendezésre az ELI ALPS szegedi kutatóintézetet horvátországi bemutatkozása. Az esemény célja az Extreme Light Infrastructure (ELI) nemzetközi projekt, valamint az annak keretében működő ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI ALPS) által biztosított kutatási lehetőségek horvát tudományos és kutatói szakma képviselőinek történő bemutatása volt.

 

Az eseményen a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium részéről Hrvoje Mestric tudományos ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Stasa Skenzic európai ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályvezető vett részt. A konferencián a nagymúltú Ruđer Bošković kutatóintézet és a horvát Fizikai Kutatóintézet igazgatói és több kutatója mellett több horvátországi egyetem természettudományi és orvostudományi karának vezetője és tudományos munkatársa volt jelen.

 


A rendezvényt dr. Demcsák Csaba nagykövet nyitotta meg, aki hangsúlyozta a magyar kormány elkötelezettségét a magyar kutatás-fejlesztési kapacitások prioritásként való kezelése mellett. Ennek kiváló példája a transz-európai projektként létrejött ELI-ALPS, mely a jövőbeni fizikai, kémiai, biokémiai és orvosi kutatásokhoz nélkülözhetetlen lézer-technológiát birtokol.