Karikó Katalin , a magyar biokémikus, kutatótársával, Drew Weissmannel megosztva elnyerte a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat kiemelkedő tudományos teljesítményéért. Karikó és Weissman hihetetlen kitartással és elszántsággal dolgozott az mRNS-alapú oltások fejlesztésén, melyet először a koronavírus elleni küzdelemben alkalmazott az orvostudomány.

Karikó kutatása az mRNS molekulák módosítására összpontosult, s a cél az volt, hogy azok hatékonyabban be tudjanak hatolni a sejtekbe és az immunrendszert arra késztessék, hogy sikeresen védekezzen a különböző vírusok ellen.

Magyarország számára Karikó Katalin Nobel-díja óriási büszkeség. A díj méltó elismerése annak az évtizedekig tartó kemény munkának és elhivatottságnak, amit a tudomány területén végzett. Karikó Katalin példája mutatja, hogy a kitartás és a szenvedélyes munka valóban képes átalakítani a világot, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország ilyen kivételes tudóssal rendelkezik. Karikó az első magyar nő és egyben a 16. magyar, aki elnyerte ezt a magas presztízsű díjat.