Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. február 12-én beszédet mondott a Petrinjai 1. sz. Általános Iskola új épületének ünnepélyes átadó ünnepségén.  Beszédében kiemelte, hogy a 2020. decemberi, Sziszek-Monoszló megyét ért földrengést követően Magyarország és a magyar polgárok időben felismerték a gyors cselekvés szükségességét. A szolidaritás jegyében az egyházi és a civil segélyszervezetek mellett a Horvátországban befektető magyar vállalatok és a magyar állam intézményei is azonnal küldtek segélyeket. A Magyar Kormány biztosította többek között a földrengés károsultjainak a MOL által felajánlott 50 lakókonténer kiszállítását a földrengés által legsúlyosabban érintett területre.

 

Radovan Fuchs oktatási és tudományügyi miniszter beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak a petrinjai iskolának adott adományért. „A magyar kormány azonnal baráti adománnyal válaszolt a természeti katasztrófára, amely Petrinját és Sziszek-Monoszló megyét érte” – hangsúlyozta a horvát miniszter.

 

A nyitóünnepségen köszöntőt mondott Robert Groza, az iskola igazgatója, Magdalena Komes Szábor-képviselő, Petrinja polgármestere és Mihael Jurić, Sziszek-Monoszló megye alispánja, akik külön is köszönetet mondtak a magyar kormány adományáért, mely lehetővé tette az általános iskola 2020. decemberi pusztító földrengésben tönkrement épülete helyett egy teljesen új, modern oktatási intézmény megépítését. Az új iskolaépülettől azt is várják a helyiek, hogy visszatérnek a térségből a földrengés miatt elköltözött gyermekes családok.