A Visegrádi Négyek csoportja négy közép-európai tagállam, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia regionális együttműködési szervezete. Az együttműködés célja a régió közös érdekeinek európai és Európán kívüli hosszú távú előmozdítása. 2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország töltötte be a csoport soros elnöki tisztségét. Az elnökség hivatalos zárórendezvényeként „Európa Közepén” címmel a magyar népzene egyik legismertebb képviselője, Sebestyén Márta magyar Grammy-díjas népdalénekes, zeneszerző, a magyar kultúra nagykövete adott koncertet barátaival Varasdon.

 

 

A fellépést Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a zágrábi Liszt Intézet szervezte a Varasdi Koncertirodával, Varasd városával és a varasdi Horvát Nemzeti Színházzal együttműködve. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg. Dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet köszöntőbeszédében felelevenítette a nagykövetségnek a magyar visegrádi elnökség keretében megvalósított rendezvényeit, és köszönetet mondott Varasd városának, Neven Bosilj polgármesternek, valamint Rajmond Rojniknak, a varasdi koncertiroda (Koncertni ured) elnökének a koncert létrejöttéért.

 

 

Neven Bosilj, Varasd polgármestere felszólalásában hangsúlyozta, hogy minden eddiginél nagyobb szükségünk van a nemzetek és államok közti egységre, megértésre és toleranciára. Varasd, Horvátország egykori fővárosa gazdag történelemmel rendelkező város, amely a kultúra segítségével mindig sikeresen teljesítette ezt a küldetést, embereket és országokat közelebb hozva egymáshoz. Siniša Jenkač Szábor-képviselő, Gordan Jandroković házelnök képviseletében, megerősítette, hogy mind Horvátország, mind Varasd gazdag kulturális programjai révén összekötőkapocs nemcsak a horvát és magyar nép között, de a közép-európai térség egésze számára is. Sebestyén Márta és barátai az „Európa közepén” című koncertjükön nemcsak magyar, hanem több közép-európai, köztük horvát népdalt is előadtak.