2022. július 12-én a fiumei Városi Múzeumban megnyílt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös szervezésében létrejött nagyszabású, „A modern Fiume születése 1868-1918” című kiállítás, melynek fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll.

 

 

Dr. Demcsák Csaba nagykövet megnyitóbeszédében azon örömének adott hangot, hogy az utóbbi években – a magyar és horvát kutatók közös erőfeszítéseinek köszönhetően – elkezdtük több szempontból feldolgozni közös múltunk legprosperálóbb és legérdekesebb időszakait. Ilyen volt a 2020 szeptemberében Zágrábban, majd 2021 végén Budapesten is bemutatásra került az Ars et Virtus: Horvátország-Magyarország 800 év közös kulturális öröksége című kiállítás, ami nagy szakmai és közönségsikert aratott mindkét országban. Most a Fiumei Városi Múzeum, illetve két magyar múzeum muzeológusainak és vezetőinek közös kutatása és kezdeményezése alapozta meg a kiállítást, mely a tudományos szempontok maradéktalan figyelembevételével, történelmi és tárgyi hitelességgel mutatja be Fiume gazdasági és társadalmi modernizációját. A két kiállítás legnagyobb eredménye, hogy a két ország kutatói több éves együttes erőfeszítései alapján, tárgyilagosan és az aktuálpolitikai szempontoktól mentesen mutatta be népeink közös történelmét.

 

 

A kiállítás megnyitó előtt a Zágrábi Nagykövetség és a tengermelléki magyarok közös szervezésében megemlékezést és koszorúzást tartottunk a kikötőnél található Baross Gábor emléktáblánál. Az esemény elején Ágoston Gergely úr, a Tengermelléki Magyar Kisebbségi Tanács elnöke beszélt Baross Gábor, a Vasminiszter hozzájárulásáról a modern Fiume megszületéséhez. Ezt követően Nagykövetségünk, a tengermelléki magyarok és a zágrábi magyar szervezetek képviselői helyezték el koszorújukat az emléktáblánál.