Március 15-ei megemlékezések Horvátországban 2017-ben

Az 1848-49-es szabadságharc évfordulója alkalmából a horvátországi magyarság több helyszínen, központi rendezvényként március 15-én Zágrábban, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyette államtitkár részvételével tartott megemlékezéseket. 

Március 11-én, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör a „Nők a forradalomban” című prózai összeállítással tisztelgett a szabadságharc áldozatvállaló nő alakjai, így Teleki Blanka, Leöwey Klára és a zágrábi születésű Lebstück Mária emléke előtt.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) március 12-én az Eszék-Baranya megyei Bellyén tartott megemlékezésén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyar József nagykövet, Antonio de Blasio eszéki főkonzul és Jankovics Róbert, a Szábor magyar kisebbségi képviselője mondott ünnepi beszédet.

A zágrábi nagykövetség és a horvátországi magyar szervezetek képviselői március 15-én Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár részvételével tartottak megemlékezést Zágrábban. Petőfi Sándor zágrábi emléktáblájának megkoszorúzását követően a Magyar Intézet ünnepi fogadásán Magyar József nagykövet tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök határon túli magyarokhoz intézett idei évi üzenetét. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a forradalmat követő kiegyezés időszakával megkezdődhetett Magyarország és Horvátország felemelkedése, amellyel az ezeréves horvát-magyar összefogás új lendületet kapott. Emellett külön üdvözölte, hogy a két ország együttműködése és egymás kisebbségeink támogatása jegyében öt év után idén ismételten ülésezhetett a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság. 

A március 15-ei rendezvényen alkalmi beszédet tartott Milan Bandic, Zágráb főpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zágráb és Budapest közötti együttműködést mindig fontosnak tartotta. Örömét fejezte ki, hogy kiváló a kapcsolata a zágrábi magyar közösséggel.

Az ünnepségen részt vett Aleksandar Tolnauer, a horvát kormány kisebbségi bizottságának elnöke, Gordan Bakota, a horvát külügyminisztérium helyettes államtitkára, Jankovics Róbert parlamenti képviselő, Balázs-Piri Zoltán az országos magyar kisebbségi koordináció elnöke, számos magyar szervezet vezetője Baranyától Splitig, valamint spliti (Ivo Stanicic) és dubrovniki (Bakija Katja) tiszteletbeli konzulunk is részt vett.