2020. szeptember 24-én Zágráb és Horvátország egyik legnagyobb presztízsű képtárában, a Klovicevi Dvori Galériában prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nina Obuljen Korzinek asszony, horvát kulturális és médiaminiszter közösen nyitotta meg a nagyszabású ARS ET VIRTUS – Magyarország-Horvátország – 800 év közös kulturális öröksége c. kiállítást, melynek fővédnöke Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök volt. Az eseményen Plenkovic miniszterelnök személyesen is megjelent és megtekintette a kiállítást. Hasonló léptékű magyar kulturális-művészeti bemutatkozásra Horvátországban még sohasem került sor: összesen 308 műtárgyat állítottak ki, ebből 106 tárgy származik magyar gyűjteményekből. A kiállított műkincsek egy része felbecsülhetetlen értékű (pl. Szent Simon ezüstkoporsója Zárából, Zrínyi Miklós harci sisakja, és szablyája, Munkácsy Mihály és Vlaho Bukovac festményei, a legrégebbi fennmaradt horvát zászló az ausztriai Esterházy család gyűjteményéből).

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Galerija Klovićevi Dvori (Zágráb) közös projektje, amelynek célja, hogy a horvát-magyar kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatokat széleskörűen és szemléletesen mutassa be, ezáltal erősítve a két nemzet összetartozását, kölcsönös megbecsülését.

A zágrábi kiállítás csaknem 2 hónapig, november 22-ig tart nyitva, a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban pedig a tervek szerint 2020. december 16-ától 2021. március 15-ig lesz látogatható.

A kiállítás megnyitó képei: