2020. október 15-én Nagykövetségünk szervezésében bemutattuk a zágrábi diplomáciai testületnek a magyar-horvát 800 éves közös történelmet és művészetet bemutató Ars et virtus kiállítást a Klovićevi dvori Galériában.

A több éves előkészítést követően, a horvát és a magyar kormány támogatásával, valamint a zágrábi Klovićevi dvori Galéria és a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei által együttesen megvalósított munka eredményeként létrejött projekt az év kulturális eseménye Zágrábban, amely méltó és szakértő módon mutatja be a két nép történelmének csomópontjait.

A 2020. november 22-ig nyitva tartó zágrábi kiállításon összesen 308 műtárgy látható, ebből 106 tárgy származik magyar gyűjteményekből. A kiállított műkincsek egy része felbecsülhetetlen értékű alkotás és emlék, mint például Szent István és Szent László ereklyéi, Szent Simon ezüstkoporsója Zárából, Zrínyi Miklós harci sisakja, és szablyája, valamint Munkácsy Mihály és Vlaho Bukovac több festménye.

A modern kor lehetőségeivel élve a műtárgyakból virtuálisan is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a következő címen: https://mnm.hu/virtualis/arsetvirtus/.

 

A kiállítás képei: