A Magyar Intézet és a Zágrábi Magyar Nagykövetség előkészítő munkájának eredményeként a Zrínyi Emlékév Bizottság és a KKM Kulturális Államtitkársága támogatásával komoly médiaérdeklődés mellett a Sebő Együttes fellépéseivel folytatódott Zrínyi-emlékév rendezvénysorozatunk Horvátországban. A zenekar május 20-án, Zágrábban a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia székházában adott nagysikerű koncertet, amit Zvonko Kusic, az Akadémia elnöke és Magyar József nagykövet nyitott meg. A rendezvényen megjelent Gordana Rusak, a Szábor Oktatási, Kulturális és Tudományos Bizottságának elnöke, több neves akadémikus, a horvát tudományos élet számos kiválósága, a Zrínyi-Emlékév Bizottság tagjai, Andreja Metelko-Zgombić külügyi helyettes államtitkár, a DT rangos tagjai.

 

Május 21-én a Sebő Együttes a szigetvári hős szülőhelyén, Zrinben játszott a város ZrinFest című programja keretében. A fellépésen megjelent a város vezetése, Ivanka Roksandić, Sziszek-Moszlavina megye közgyűlésének elnöke és Vlado Košić, sziszeki megyés püspök. A programról fő műsoridőben tudósított a horvát közszolgálati televízió.

 

Május 22-én a Sebő-együttes a csáktornyai Zrínyi-birtokhoz közeli barokk városban, Varasdon lépett fel a Horvát Nemzeti Színházban, partnerünk a város és a Varasdi Barokk Estéket szervező koncert igazgatóság voltak. A januári nagy sikerű Csárdáskirálynő operett gála után a Sebő-koncert immár a második magyar zenei produkciónk volt Varasdon, így tudatosan készítjük elő hazánk partnerországi szereplését 2017-ben a Varasdi Barokk Esték rendezvényen.

 

A programsorozat május 29-én Csáktornyán, Kőnig Frigyes várrekonstrukciós kiállításával és a a Musica Profana együttes fellépésével folytatódott. Rendezvénysorozatunkat továbbra is komoly média- és közérdeklődés övezi, ami jó esélyt adhat a magyar-horvát társadalmi és intellektuális kapcsolatrendszer erősítésére.