Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására Miro Kovac horvát külügyminiszter 2016. február 2-án hivatalos látogatást tett Budapesten.  A horvát diplomácia újonnan kinevezett vezetőjének – Bosznia Hercegovina után – ez volt a második hivatalos külföldi útja.

 

Magyarország és Horvátország érdeke nem az ellenségeskedés, hanem a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt a kapcsolataikra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Gratulált a HDZ vezette új horvát kormány megalakításához, mint mondta, Magyarország nagy várakozással tekint az új kormány tevékenysége elé.

 

A két tárcavezető áttekintette a két ország közötti együttműködés szempontjából fontos kérdéseket, érintették az energetikai kooperáció témáját, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok, valamint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeit, továbbá a migráció jelentette kihívásokat.

 

Szijjártó Péter közölte: rendezési tervet állítanak össze a nyitott kérdések megoldására. A fontos ügyek között említette a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítását, a Szarajevó-Eszék-Budapest autópálya megépítését, a horvát LNG-terminál kérdését, valamint a Mol-INA ügyet.

 

A magyar miniszter arra is kitért, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában 22 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző évi adatokhoz képest, és 2015-ben minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el. Hogy ez a folyamat ne álljon meg, az Eximbank 185 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-horvát vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

 

Miro Kovac horvát külügyminiszter hangsúlyozta: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza, és ennek szellemében állnak hozzá a nyitott kérdések megoldásához. Mint mondta, tárgyalt a magyarországi horvát kisebbség képviselőjével is, aki biztosította, hogy elégedettek azzal, ahogyan a magyar állam gondoskodik róluk. Horvátország is igyekszik jól gondoskodni a kisebbségekről - tette hozzá.

 

Kovac kiemelte: Horvátország intenzív együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel. A jelenlegi horvát kormány a jövőre összpontosít, fejleszteni akarja az együttműködést Magyarországgal, de nem kerüli meg a problémákat - fogalmazott. Hozzáfűzte: fontos a kommunikáció, hogy a jó szomszédság szellemében oldják meg a felmerülő gondokat.