Orbán Viktor miniszterelnök és horvát partnere, Andrej Plenkovic a budapesti Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó margóján, november 28-án folytatott kétoldalú megbeszélést.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor egyértelműen kifejezte: Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, annak érdekében, hogy minél előbb le lehessen zárni a két ország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban. Orbán Viktor szintén aláhúzta, hogy ezt az ügyet a magyar oldal nem tekinti kormányzati kérdésnek, azonban támogatja, hogy mielőbb megoldás szülessen. A magyar miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak méltányosnak kell lennie. A probléma rendezését követően minden téren helyreállhat az együttműködés a két ország között.

Orbán Viktor jelezte, hogy a megbeszélésén mindkét fél megállapította, hogy a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években történtek nagyon jó fejlemények. Hála a horvát kormánynak, amely nagyon támogatta a két ország viszonyának javítását, különösen a gazdaság terén.

Az INA-val kapcsolatban Andrej Plenkovic leszögezte: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvését, hogy visszavásárolja a MOL részesedését a horvát energiacégben. A politikai akarat világos, de még horvát részről meg kell találni az eddigi magyar befektetésekkel szemben igazságos, az INA részvények értékét reálisan megállapító modellt. A miniszterelnök kifejezte Horvátország csatlakozási szándékát az OECD-hez, jelezve, hogy reményei szerint azt Magyarország támogatni fogja.

Plenkovic elégedettséggel beszélt a két ország közötti kereskedelmi forgalom bővülésééről, kiemelve, hogy az idén több mint félmillió magyar turista nyaralt a horvát tengerparton. A kormányfő emellett hozzátette, hogy lépéseket fognak tenni a két ország közötti közlekedési lehetőségek előmozdításában, valamint az energetikai együttműködés bővítésében, amely magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését Horvátország és Magyarország között.