2021. július 13-án Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint horvát részről Gordan Grlic Radman külügyminiszter részvételével került sor Magyarország V4 elnökségének hivatalos megnyitójára Zágrábban.

Dr. Demcsák Csaba nagykövet az eseményt megnyitó beszédében elmondta, „Magyarország őszintén hisz benne, hogy a világjárványt hamarosan magunk mögött hagyhatjuk, és Európa újjáélesztésén munkálkodhatunk. Elnökségünk mottója a „Recharging Europe” önmagáért beszél. Hozzá szeretnénk járulni Közép-Európa és az Európai Unió sikeres helyreállításához.” „A magyar V4 elnökség meglehetősen ambiciózus programot dolgozott ki. Meggyőződésem, hogy prioritásaink egybevágnak Horvátország érdekeivel. Éppen ezért aktív partnerként és támogatóként számítunk Horvátországra az elnökségünk során.”

A rendezvény regionális töltetét és a kétoldalú kapcsolatokban betöltött szimbolikáját emelte a horvát külügyminiszter magyarul elmondott ünnepi beszéde. Gordan Grlic Radman hangsúlyozta, hogy V4 elnökségi prioritásaink maradéktalanul egybevágnak Horvátország érdekeivel. Európa újraindítását szolgáló V4-es programunkra a horvát EU-elnökségi munka folytatásaként tekint, amelyet teljes mértékben támogat. Németh Zsolt kiemelte, hogy a V4-ek sajátosságának mondható pragmatikus együttműködésében a magyar elnökség Európa sikertörténetéért is dolgozik, amelyben földrajzi értelemben Horvátországra is szövetségesként számítunk.