Hat pontban összefoglalható diplomáciai és gazdasági támogatást nyújt Magyarország Bosznia-Hercegovinának az ország fejlődése érdekében - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 2-ai szarajevói látogatása alkalmával. A magyar tárcavezető Davor Ivo Stier horvát külügyminiszterrel együtt érkezett Bosznia-Hercegovinába, hogy boszniai kollégájával, Igor Crnadakkal találkozzanak, valamint megbeszélést folytassanak az ország háromtagú elnökségével, miniszterelnökével és több miniszterével.

Szijjártó Péter kijelentette: a Nyugat-Balkán stabilitása és békéje Magyarország alapvető biztonsági érdeke, ezért a magyar külpolitika egyik fontos törekvése, hogy segítse Bosznia-Hercegovina (BiH) stabilitásának, békéjének és nyugalmának fenntartását.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy gazdasági fejlesztéssel, illetve az európai integrációs folyamat felgyorsításával lehet a legjobban kezelni a nemzetek és etnikumok közötti, alapvetően a múltból fakadó, konfliktusokat. Brüsszel elfogadta Szarajevó uniós tagfelvételi kérelmét, és az első vonatkozó kérdőívet is elküldte már a boszniai kormánynak. Ezzel megindult BiH csatlakozás előtti tárgyalásainak a legfontosabb szakasza, amely komoly és összetett munkát igényel, és ebben Magyarország segíteni szeretné a nyugat-balkáni államot.

Budapest ezért egy csatlakozási folyamatban tapasztalatot szerzett magyar diplomatát küld a külügyminisztériumba, hogy segítse az integrációs folyamatot. Emellett Magyarország fenntartja részvételét az EU boszniai békefenntartó erőiben, ahol – a misszióban részt vevő katonák számát illetően – a harmadik legnagyobb haderőt képviseli. Jelenleg 163 magyar katona vesz részt a misszióban, és a parancsnokhelyettest is Magyarország adja.

Gazdasági szempontból négy fontos ponton segíti a magyar kormány Szarajevót - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. A 2014-es hatalmas árvíz után visszamaradt károk helyreállítása, és további árvizek megelőzése érdekében Magyarország négy programot indít és finanszíroz, összesen 15 millió forint értékben. Ezen felül 4 millió forinttal támogatja a mostari ferences rend kezdeményezésében egy, a vallási párbeszédet segítő központ felépítését. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni országban több vallás él egymás mellett, és a közöttük fenntartott kiegyensúlyozott párbeszéd biztonsági érdek.

A gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, és Bosznia-Hercegovina gazdasági fejlesztéséhez is hozzájárul az az egyetértési megállapodás, amelyet Szijjártó Péter csütörtökön Ismir Jusko közlekedési és kommunikációs miniszterrel ír alá a légi közlekedésről, és amelynek értelmében április 5-től a Wizz Air megindítja a Budapest és Szarajevó közötti közvetlen járatát.