A határellenőrzés biztonságának fokozásáról egyeztetett Pintér Sándor magyar és Vlaho Orepic horvát belügyminiszter 2017. február 20-án, Budapesten. Egy közelmúltban elfogadott uniós jogszabály alapján a jövőben mindenkit ellenőrizni kell, függetlenül attól, hogy ki- vagy belép az Európai Unió területére. Pintér Sándor hangsúlyozta: az Európai Unió döntött a szisztematikus határellenőrzésről, annak bevezetését úgy szeretnék elérni, hogy növeljék a biztonságot, de a két ország állampolgárai ne érezzék tehernek az intézkedést. Vlaho Orepic érthető biztonsági oknak nevezte a módszeres határellenőrzési rendszer bevezetését.

Amennyiben a módszeres ellenőrzések nagyon lelassítanák forgalmat, a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át, amennyiben a kockázatelemzés azt mutatja, hogy ezzel nem nő a fenyegetettség. A megbeszélésen született megállapodás szerint a tárcavezetők  megbízzák a határrendészetért felelős vezetőket, hogy "ezeket a nem várt eseményeket megelőzzék".

A megbeszélésen a két belügyminiszter érintette a migrációs válságot, illetve a migrációs folyamat jelenlegi állását is. Vlaho Orepic külön megköszönte a magyar félnek, hogy támogatja Horvátországnak azt a törekvését, hogy a schengeni övezethez tartozzon.