2019. augusztus 2-án, kedden, 20:00-tól Zágrábban, a Maksimir-stadionban kerül megrendezésre a Dinamo Zagreb – Ferencváros labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzés. Tekintettel a hazai szurkolók várhatóan nagyszámú kiutazására a Konzuli Szolgálat ismételten felhívja az FTC rajongóinak figyelmét a Horvátországban hatályos, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok betartására. A horvát rendőrség kiemelten kezeli az esemény biztosítását, az esetleges szabálysértőkkel szemben már a stadionon kívül, annak környezetében is határozottan fog fellépni.

 

Annak érdekében, hogy ez a mérkőzés bosszúságok nélküli, felejthetetlen élményként maradjon meg, a teljesség igénye nélkül, ismertetjük a fent említett viselkedési szabályokat.

 

„39. cikk

 

(1) 2.000,00-től 15.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 napig tartó elzárással sújtható azon természetes személy aki:

 

 1. alkoholos, illetve egyéb, 6%-nál magasabb alkoholtartalmú italt, kábítószert tart magánál vagy azt fogyasztja, továbbá pirotechnikai eszközöket, fegyvert, vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt tart magánál,
 2. a sportlétesítménybe alkoholtartalmú italt, kábítószert, pirotechnikai eszközt, fegyvert vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt kísérel meg bevinni vagy visz be,
 3. a sportlétesítmény területére 0,50 g/kg (öt ezrelék) feletti alkoholszinttel a szervezetében próbál bejutni, oda bemegy vagy annak területén ilyen állapotban tartózkodik,
 4. arcát eltakarja a személyazonosítás meggátolása végett,
 5. a sportlétesítménybe faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító transzparenst, zászlót vagy egyéb tárgyat próbál bevinni vagy visz be,
 6. a nézőtér területén, olyan helyen tartózkodik vagy várakozik, melyre a szervező által kiállított jeggyel vagy egyéb, oda szóló igazolvánnyal nem rendelkezik.

 

(2) 1.000,00-től 10.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy legalább három naptól 30 napig terjedő elzárással büntetendő a természetes személy, illetve 5.000,00-től 30.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal büntetendő a jogi személy, sportrendezvény szervező, aki olyan személynek vásárol, vagy egyéb módon szerez vagy lehetővé teszi a jegyvásárlást, aki ellen óvintézkedésként sportrendezvényen való részvétel tilalma lett kimondva.

 

39.A cikk

 

 1. 5.000,00-től 25.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 naptól 60 napig tartó börtönbüntetéssel sújtható az a természetes személy, aki:

 

 1. a sportlétesítmény versenyzői területére vagy a nézőtérre tárgyakat dob be,
 2. faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító énekeket énekel, vagy ilyen tartalmú üzeneteket kiabál a sportolók vagy a nézők felé,
 3. pirotechnikai eszközöket gyújt meg, vagy azokat dobálja,
 4. szurkolói eszközöket vagy egyéb tárgyakat gyújt fel, vagy azokat más módón megrongál.
 5. engedély nélkül próbál bejutni vagy engedély nélkül jut be a versenyzői területre vagy a nézőtérre vagy a bírák és egyéb, a sportrendezvényen résztvevők számára fenntartott területre.”

 

A sportrendezvények biztosításáról, valamint az azokon való részvételről szóló törvény szövege az alábbi linken érhető el:

 

https://www.zakon.hr/z/445/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-nereda-na-%C5%A1portskim-natjecanjima